پژوهش: تاثیر كاربرد پوشش ژئوتكستایل بر پیاز رطوبتی در سیستم آبیاری قطره ای زیرسطحی

هدف از این تحقیق بررسی تاثیر استفاده از دو نوع پوشش ژئوتكستایل در اطراف قطره‌چكان بر عمق و عرض خیس شده در این سیستم آبیاری می‌باشد.

نویسندگان: منیژه لنجابی، سید حسن طباطبائی، روح اله فتاحی، محمد رضا نوری 
 
چکیده:
یكی از مشكلات پیش رو در توسعه سیستم آبیاری قطره‌ای زیرسطحی، ایجاد مكش در موقع توقف پمپ، ورود خاك به قطره‌چكان و نهایتاً گرفتگی آنها می‌باشد. استفاده از پوشش در اطراف قطره‌چكانها می‌تواند باعث كاهش مشكل مذكور گردد ولیكن احتمال تغییر پیاز رطوبتی در خاك وجود دارد. هدف از این تحقیق بررسی تاثیر استفاده از دو نوع پوشش ژئوتكستایل در اطراف قطره‌چكان بر عمق و عرض خیس شده در این سیستم آبیاری می‌باشد. این تحقیق در لایسسیمتری واقع در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه شهركرد انجام گردید. برای اندازه‌گیری جبهه رطوبتی از 5 میله حسگر (Probe) به طول 60 سانتیمتر استفاده شد. بر روی هر میله ،حسگرهای رطوبت به فاصله 10 سانتیمتری از یكدیگر قرار گرفتند. طرح آماری مورد استفاده در این آزمایش طرح فاكتوریل در قالب بلوك‌های كامل تصادفی با 9 تیمار در دو سطح (فاكتور) و سه تكرار بود كه عبارتند از:
 
فاكتور اول عمق نصب قطره‌چكان (صفر، 15 و 30 سانتیمتر)
و فاكتور دوم نوع پوشش (بدون پوشش به‌عنوان تیمار شاهد، ژئوتكستایل بافته شده و ژئوتكستایل نبافته).
 
نتایج بدست آمده نشان داد كه استفاده از پوشش ژئوتكستایل نبافته نسبت به ژئوتكستایل بافته شده تاثیر بیشتری بر روی پروفیل رطوبتی خواهد داشت. پوشش نبافته میزان عرض خیس شده را از 27 به 37 سانتیمتر در زمان 30 دقیقه و از 37 به 45 در زمان 60 دقیقه افزایش داده است. به طور كلی استفاده از پوشش باعث كاهش عمق خیس شده و افزایش عرض خیس شده در سطح معنی‌داری یك درصد گردیده است. البته این تاثیرات در پوشش نبافته بیشتر از پوشش بافته شده بود. 
 
نتیجه گیری:
بر مبنای این تحقیق نتایج زیر بدست آمد: 
1- استفاده از پوشش ژئوتكستایل چه از نوع بافته شده و چه از نـوع نبافته در اطراف قطره چكان ها در آبیاری قطرهای زیرسـطحی بـر روی پروفیل رطوبتی اثر می گذارد. 

3- استفاده از پوشش ژئوتكستایل نبافته در اطراف قطره چكانهـا در آبیاری قطرهای زیرسطحی، حداكثر عمق خیس شده را كـاهش داده و از نفوذ عمقی می كاهد.
 
4- بــا افــزایش عمــق اســتقرار قطــرهچكان ها در آبیــاری قطــرهای زیرسطحی، حداكثر عمق خیس شده نیز كاهش می یابد.
 
5- با توجه به متفاوت بودن الگوی توزیع رطوبت در آبیاری قطرهای زیرسطحی و معملی بیشترین عرض خـیس شـده در تیمارهـای سطحی مشاهده شد. اسـتفاده از پوشش نبافتـه عـرض خـیس شدگی را نیز افزایش داد.
 
 
کلیدواژگان: آبیاری قطره ای زیرسطحی، ژئوتكستایل، ژئوتکستایل بافته، ژئوتکستایل نبافته
 
:: متن کامل پژوهش، در بخش ضمیمه و نیز در لینک منبع، در دسترس می باشد.